Vs:Re: Tarvittavat paperit rajanylitykseen

#1014
Nimetön
Vieras

Tässä muutama tilanne, joissa maastavientilupa on ollut tarpeellinen.

Puolan poliisi tarkisti tuttavani moottoripyörän asiakirjat ylinopeustilanteessa. Pyörän omistajana oli rahoitusyhtiö, jossa lupapaperi oli kuitenkin tehty, mutta se oli jäänyt kiireessä kotiin. Yhteys rahoitusyhtiöön, ja faxilla lupa poliisilaitokselle. Matka jatkui tämän jälkeen.

Muina esimerkkeinä on tilanteet, että ajat pyörällä ulos, tai joudut onnettomuuteen. Vakuutukset korvaavat ehtojen mukaisesti (eli Eta maat valinnaisena suomalainen tai ao. maan liikennevakuutuslaki. Samaa sääntöä noudatetaan, jos olet siirtymässä Eta maasta toiseen), mutta viranomaiset tarkistavat ajoneuvon asiakirjat. Paperin puuttuminen ei vaikuta korvaukseen kun vakuutukset ovat voimassa. Viranomaiset kuitenkin voivat (halutessaan) keskeyttää matkan teon maastavientiluvan puuttumisen takia. Käytännössä se (mikäli paperia kysytään) aiheuttaa lisätyötä asian selvittämiseksi.

Kuten tuossa Puolan casessa kerroin, lupa oli haettu, joten se faksattiin viranomaisille ja kaikki ok. Ellei olisi ollut, olisiko pyörä jäänyt siihen en tiedä.

Muutama vuosi sitten, kun Baltian maat eivät olleet Schengen maita tuota paperia kysyttiin maahan tultaessa.

Edelleen eräillä yhtiöillä on varkausvakuutusvoimassa esim Baltian maissa vain silloin, kun ajoneuvo siirtyminen Baltiaan on ilmoitettu vakuutusyhtiölle. Vaikka pyörässä on kasko, edellytetään silti ko. ilmoitusta. Kyseisen ilmoituksen / voimassaolo sitoumuksen saa koko sille jaksolle, jolta vakuutusmasku on maksettu. Käytännössä jos maksat yhdessä erässä, saat koko vuodelle. Tämä on toinen tilanne jossa vientilupa edellytetään.

Tiedän, että jotkut rahoitusyhtiöt edellyttivät tämän vakuutusyhtiön antaman sitoumuksen lähettämistä heille, jotta he saivat varmistuksen vakuutuksen varkausosan voimassaolosta myös ko. maissa.

Samoin tiedän (olen ollut ryhmässä mukana) että Venäjälle mentäessä on ko. asiakirjaa vaadittu ja se on tarkastettu raja-asemalla.

Tässä muutama konkreettinen esimerkki, joihin itse olen törmännyt.

Toivottavasti näistä toteutuneista caseista on hyötyä asian hoitamisen / lupalapun hakemisen arviointiin..

mutta kuten aiemmin sanoin, tämä on aina jokaisen itse ratkaistava juttu…. on sitä itsekkin tultu liikuttua ilman Green Gardia, kun se on jäänyt kotiin. Nykyisin laitan sen heti ajotakin taskuun ja otan sen pois sieltä syksyllä kun kausi on päättynyt…

westy 😀 😀

ps. tänään on kevätpäivän tasaus……