Vs:Re: Minnan RTW blogi

#1360
Nimetön
Vieras

NOVOSIBIRSK – SIPERIA KUTSUU!

Hehee – täällä sitä nyt ollaan, SIPERIASSA NIMITTÄIN! Edellisen kirjoitukseni jälkeen lämpömittarin lukema on laskenut laskemistaan ja pyörii nyt siinä kymmenen asteen nurkilla. Pakko sanoa, että ihan tällaiseen en ollut varautunut vaatteita pakatessani. Mutta nou hätä, kerrospukeutuminen auttaa 🙂

Astanan reissu jäi sitten väliin, kun isäntäperheen suunnittelema opastettu bussiretki oli peruuntunut vähäisen osanottajamäärän takia. Näin ainakin ymmärsin. Vaan enpä alunperinkään ollut suunnitellut visiittiä tuohon yhteen maailman kalleimmaksi ja kimaltavimmaksi sanottuun paikkaan! Aivan upea oli sen sijaan perjantainen retki Shushinskin ympärillä olevaan Burabayn kansallispuistoon. Tuntuu lähes absurdilta, että yht´äkkiä keskelle tasaista maastoa on putkahtanut tällainen järvien ja vuorten rykelmä. Ei ihme, että paikalliset hakeutuvat sinne sankoin joukoin!


Minullapas on nyt kikkarat ja senttejä hiuksista lähti aikas monta! Kävin nimittäin Shushinskissa kampaajalla ja hintaa permanentille ja leikkaukselle tuli yhteensä 23€!!! Käsittämätön hinnanero Suomeen nähden. Ajatus kampaajareissusta syntyi, kun kuten edellisessä kirjoituksessa mainitsin, olin vaihtanut hieman liikaa rahaa ja edellisestä kampaajakäynnistä oli ehtinyt vierähtää aikaa jokunen vuosi…

Puhuin muuten ihan omiani, että Shushinsk olisi Itä-Kazakstanissa! Jos katsotte karttaa huomaatte sen olevan hyvin pohjoisessa ja itäisimmälle rajalle on vielä matkaa.

Seuraavaksi suuntasin takaisin äiti-Venäjän puolelle, Omskiin. Matkalle mahtui kaikenlaista pientä jännityksen poikasta, esim., kun poliisit pysäyttivät kahteen kertaan – ensimmäisellä taas vain perinteistä paperiselvittelyä mutta jälkimmäisellä olin tietämättäni ajanut 50:n alueella 80:aa! Poliisi kävi läpi papereita ja tuumaili kovasti, että ”problem, problem”. Pokkana vaan meitsillä smaili päällä koko ajan ja hirveät pahoittelut, etten ollut huomannut rajoitusta ja niinpä setä lopulta toivotti hyvää matkaa – ilman sakkoja! Hyvä niin, sillä totuus on, että suin surminkaan en aja rajoitusten vastaisesti vaikka suurin osa täällä päin niin tuntuu tekevän. Yritän tarkoituksellisesti sulkea pois kaiken ylimääräisen kontaktin viranomaisten kanssa. Rajanylitys meni muuten tällä kertaa täysin ilman ongelmia ja pyörä pysyi pystyssä 🙂

Omskiin saavuin myöhään illalla ja isäntäperheeni tuli noukkimaan minut kadunvarresta ”läheltä” heidän asuntoaan (todellisuudessa matkaa oli vielä 10km!), koska navini karttaohjelma ei nyt suostu tunnistamaan oikein mitään katuja. Varsin harmillista ja hieman hankaloittaa matkantekoa. Heitä odotellessani minua pysähtyi viihdyttämään paikallinen Kawasaki ZZR 600- kuski. Ihan kaikkea en kaverin jutuista ymmärtänyt mutta sen ainakin, että Suomi on hyvä lätkässä mutta VENÄJÄ ON PARAS! Jepjep.


Omsk on kohtalaisen kokoinen miljoonakaupunki ja niinpä isäntäni aamulla saattoivat minut aina Novosibirskiin menevälle ulosmenotielle. Ihmiset ovat kyllä olleet aivan mielettömän ystävällisiä ja avuliaita koko matkan ajan. Ei voi kuin kumartaa syvään ja esittää nöyrimmät kiitoksensa!

Tästä siirtymästä mainittakoon, että jos ei tähän mennessä montaa moottoripyörää ole vastaan tullut, niin nyt tuo määrä ainakin tuplaantui. Laskin peräti seitsemän matkapyörää 700km:n matkalla. Se on ihan oikeasti aikas paljon, kun esim. koko Kazakstanissa oloaikanani vastaan tuli kolme pyörää.

Novosibirskissa olisin taas ollut ihan hukassa, jos en olisi bongannut paikallista Yamaha YZF R6-kuskia, joka seisoi risteyksessä. Äkkiä neuvoja pyytämään ja kaveri meinasi, että ”aja perässä”. Näin siis löysin tämänhetkisen emäntäni Galinan ja saimme siirrettyä tavarat sisälle asuntoon ja pyörän vartioidulle parkkipaikalle.

Galina on entinen englanninopettaja, joten tällä kertaa kieliongelmia ei ole ollut. Teimme varsin onnistuneen retken paikalliseen lähellä sijaitsevaan ”aurinkomuseoon”, josta löytyy mm. ylläpitäjänsä Valerin (Galinan ystävä) puukaiverruksia erilaisista aurinkoaiheista ympäri maailmaa, sekä muuta aurinkoaiheista materiaalia. Lisäksi hän tarjosi lyhyen ”konsertin” varsin erikoisilla soittimilla. Vai oletteko joskus kuulleet soitettavan esim. bila-nimistä soitinta? Se koostuu erikokoisista metallilevyistä, joita sitten soitetaan yhdessä ja erikseen. Sanoisin, että soittimen synnyttämä äänimaailma oli erittäin mieleenpainuva ja upposi ”luihin ja ytimiin”! Retken päätteeksi kävin, kuten niin monena aikaisempanakin päivänä, sytyttämässä tuohukset paikallisessa kirkossa matkailjoiden suojelijan Pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän sekä ylienkeli Mikaelin ikonien eteen.


Huomenna sitten syvemmälle Siperian uumeniin eli kohti Krasnojarskia. Ulan Batorista, Mongoliasta sain muuten juuri viestiä, että ovat varanneet minulle petipaikan paikallisesta motoristien suosimasta majatalosta. Tuntuu hurjalta ajatella, että vielä tällä viikolla olisin Mongoliassa. Aargh! Kunpa vaan tuo navi löytäisi jälleen yhdessä miljoonakaupungissa perille!

Tässä vielä loppuun muutama fakta:
– takana 6000km, edessä n.20.000
– vasemmassa kädessä yksi toooodella iso rakko, oikeassa pari pientä
– lämpötilat matkan aikana vaihdelleet välillä +7 – 40
– 92-oktaanisen bensan hinta Venäjällä n. 63senttiä / l ja Kazakstanissa 43senttiä / l
– kolme rajanylitystä
– kolme paikaltaan kaatumista
– yksi läheltäpititilanne, kun moposetä teki u-käännöksen eteen hieman ennen Diveevoa
– 14 matkapäivää, joista 11 ajo- ja kolme välipäivää
– päivämatkat välillä 192 – 701km
– YKSI sadepäivä
– kaksi ison joen ylitystä: Volga ja Ob
– vastaantulleita matkamoottoripyöriä 14kpl
– kaksi miljoonakaupungin läpiajoa (eikä enempää tarvitsisi tulla… vaan minkäs teet)

Kun vaan Ransu kestäisi, niin sitten minäkin…
Prätkähiiri-Minna