Vinkkejä Euroopan kierrokselle

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #711
  Nimetön
  Vieras

  Vinkkejä kaivataan toukokuun parin viikon Euroopan kierrokselle.
  Pari vuotta sitten kierrettiin Saksa, Itävalta, pohj. Italia ja osa Alpeista.
  Nyt on tarkoitus tehdä hieman erilainen kierros:
  Laivalla Saksaan, Alankomaiden (Hollanti) länsirannikko, Belgia, Luxembourg, siitä saksan läpi Tsekkeihin ja edelleen puolaan Gdyniaan, josta laivalla kotiin.
  Hollannin ja Belgian (Brugge, Gent, Brussel) kohteet ovat jo hahmottumassa.
  Nyt kaivatan vinkkejä ja mukavia reittejä Luxemborg – Praha väliselle saksan osuudelle.
  Lisäksi kiinnostaa mp-kokemukset puolasta. Tarkoitus ajella Prahasta puolan läpi (Poznan) Gdanskin kautta Gdyniaan.
  Toinen vaihtoehtoinen reitti (nopeampi, paremmat tiet ❓ ) kulkee Prahasta saksan puolelta rannikolle, josta sitten keula kohti Gdyniaa.
  Matkan suunnittelu on mukavaa 😀 😀

  Terv. JiiPee

  ps. toukokuussa Finlinesin tarjoushinnat ovat kohdallaan. Lisäksi mp ilmaiseksi (kerhoetu) 😆

  #929
  Nimetön
  Vieras

  Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Mutta ei taida päteä näissä hommissa. Hauskaa silti.

  Omat kokemukset ovat hieman toiseen suuntaan. 2005 ajoin Augustowista länteen, Puolan järviseudun poikki, 300 km vei 6 tuntia eikä johtunut hidastustöyssyistä vaan hidastuskuopista. Sen jälkeen alkoivat tiet paranemaan ja luksusta oli Gdansk-Poznan suunta, tosin vain edelliseen verrattuna. Järkyttäviä uria ja vastaanohittelijoita. Ajoin kuitenkin vain pätkän sitä, sillä jatkoin länteen Szczeciniin ja Berliinin länsipuolelle vielä ehti yöpymään. Saksanpuolen motari Szczecinin lähellä oli aika kuoppaista silloin.

  Takaisin tulin Frankfurt am Oderin ja Poznanin kautta, Warsova n. 50 km pohjoisen kautta kiertäen. Motari A2/E30 oli aika hyvä, tyhjä, maksullinen ja liian lyhyt.

  Tuoreempia Puolan kokemuksia löytyy varmaan muilta.

  Luxemburgista Prahaan reitille minä ottaisin välietapiksi Riva del Gardan.

  T. Huru

  #930
  Nimetön
  Vieras

  Puolan teistä voi todeta sen, että pääsääntöisesti poikittain menevät valtatiet ovat heikomassa kunnossa. Pienemmillä teillä löytyy erittäin hyväkuntoisia osuuksia ja osallaan heikompi kuntoisia. Kamikaze ohitukset ovat harvinaisempia aiempiin vuosiin verrattuna ja terve meltti ja asenne on paikallaan. Toisaalla Puolalaiseenkin kulttuuriin tottuu melko nopeasti ja sitä ei kannata vierastaa.

  Pienempien teiden kautta löytää kaupunkeja jotka ovat varsin edullisia. Hyvätasoinen hotelli hyvine aamiaisineen maksaa saman veran kuin heikko Zimmeri Saksassa. Hotelli ovat keskellä kylää pienissä kaupungeissa, joten illalla voi mennä paikallisiin ravintoloihin syömään. Mikäli haluaa Puolassa edullisesti hyvää tasoa kannattaa turistikohteet (lähinna Warsova, Krakova jne.) unohtaa. Noiden hintataso on samaa, kuin muualla (lähes). Toisallaa järvialueella Pohjois-puolassa on hyviä ja edullisia paikkoja. Käytännössä joka kaupungissa, eikä niitä tarvi etsiä sivukujilta. Hyppää vaan nettiin ja tsekkaa hotelleja kaupungeista. Ota osoitteet ylös ja laita naviin. Itse en koskaan ole varannut etukäteen. Aina on löytänyt tilaa. Ennakko tsekkaus netissä kannattaa, koska silloin voi valita tason, johon menee nukkumaan.

  Olen ajannut monet kerrat (n. 18 v aikana) Puolan läpi ja olen välttynyt ongelmilta. Oma varovaisuus liikenteessä on paikallaan, kuten muuallakin vieraissa kulttuureissa.

  Neuvoksi.

  Valtaite, joka kulkee Puolan lävitse pohjoisesta poikittain on osittain pieni ja heikompi kuntoinen. Itse ajelisin etelästä poikki Puolan ja nousisin idempää ylös.

  Vältä valtatiet, niin seutu, tiet ja palvelut ovat parempia. Matkailu sivualueilla on edullista ja kun nouset itärajan lähellä ylöspäin on tiesökin parempaa kun Warsovan moottoritiet.

  Mitään tosi tarkkaa reitti suunnitelmaa en ole itse koskaan tehnyt ja päivämatkoina 400-600 km ei ole ongelma kun ei joka tankkauksen kohdalla jää kahville. Matkan joutumisessa on sama sääntö kuin muuallakin, eli ei se nopeus vaan se sitkeys jouduttaa matkan tekoa.

  #932
  Nimetön
  Vieras

  Puola on rajaton riemu ja toimii niille, jotka omaksuvat liikennekulttuurin. Kun Puolaa tahkoo useasti, sekin kärsii ruotsisyndrooman, mutta kokemuksena se on kannatettava. Augustow – Berliini väli oli vielä viisi vuotta sitten enempi endurolla ajettava (en ollu endurolla). Via Baltica on vúosi vuodelta parempi ja nythän sen pitäisi olla ”valmis”.

  #931
  Nimetön
  Vieras

  @Martti wrote:

  Puola on rajaton riemu ja toimii niille, jotka omaksuvat liikennekulttuurin. Kun Puolaa tahkoo useasti, sekin kärsii ruotsisyndrooman, mutta kokemuksena se on kannatettava. Augustow – Berliini väli oli vielä viisi vuotta sitten enempi endurolla ajettava (en ollu endurolla). Via Baltica on vúosi vuodelta parempi ja nythän sen pitäisi olla ”valmis”.

  Augustov – Lomza – Varsova välin remontti oli valmis vuonna 2006. Vain ajoratamaalaukset puuttuivat. Lomzasta Augustoviin tosin oli paikattu versio, mutta ei mitenkään paha. Varsovasta kohti Berliiniä rakennettiin silloin moottoritietä joka osittain oli jo valmis ja sen mitä pystyi näkemään niin lähes valmista tietäkin oli jo pitkälti, joka odotti vain käyttöönottoa, tämä tie siis on maksullinen. Se vanha tie Varsovan ja rajan välissä oli huonossa kunnossa.

  Itäisen Puolan reitti Augustov-Bialystok-Lublin välillä oli laajat remontit käynnissä 2009.

  Se että joku tie on ollut Puolassa hyvässä kunnossa viisi vuotta takaperin ei ole tae siitä että se olisi kunnossa nyt. -99 tai 2000 ajoin Liettuasta puolaan ja tie Puolan puolella oli remontissa. Sitten menikin useampi vuosi etten ajanut Via Balticaa en Puolaa pitkin kunnes 2006 ajoin taas kyseisen tien ja se remotti oli saatu valmiiksi eli asfaltti oli vedetty uusiksi mutta kuudessa vuodessa oli rekan saaneet uudet urat aikaiseksi eli tiestä oli täytynyt höylätä pahimmat urat pois eikä sitä enää priimakuntoiseksi voinut sanoo. Eli vanhan rakennustavan mukaan puolan tiestöä pitää remontoida viiden vuoden välein. Toki tuolla tiellä kulkee paljon rekkoja jotka kuluttaa sitä tietä enemmän kuin autoliikenne.

  #933
  Nimetön
  Vieras

  Tällä reissulla koluttiin aika monta luettelemistasi alueista. Hieno reissu sinulla on suunnitteilla. 8)

  (edit: Piti muuttaa linkkiä, koska sivustoni on uusittu.)

  #934
  Nimetön
  Vieras

  Český Krumlov on muuten todella käymisen arvoinen paikka ja osoituksena siitä, että maailma on pieni, mekin yövyttiin samaisessa hotellissa 🙂 Český Krumlov ei vaan ihan osu ilmeisesti reitille, mutta muille, tsekatkaa !

  #936
  Nimetön
  Vieras

  En viitsinyt aloittaa uutta threadia tätä varten vaan käytän jo sopivaa otsikkoa. 🙂

  Eli tarkoitus olisi toukokuun lopussa lähteä reissulle, jonka suunnitelman pohjaa löytyy http://piiri.net/wrd/euroopan-turnee-2011/. Lähinnä kiinnostaisi, ovatko nuo ajopäivät realistisia? Lähinnä juuri tuolla Ranska, Italia, Slovenia, Kroatia-osastolla? Lisäksi tietty tuolle matkalle osuvista hienoista nähtävyyksistä olisi kiva tietää. Tällä hetkellä olen yksin lähdössä, joten pyörän selässä jaksaa kyllä istua pidemmänkin päivän.

  #935
  Nimetön
  Vieras

  @smoke99 wrote:

  En viitsinyt aloittaa uutta threadia tätä varten vaan käytän jo sopivaa otsikkoa. 🙂

  Eli tarkoitus olisi toukokuun lopussa lähteä reissulle, jonka suunnitelman pohjaa löytyy http://piiri.net/wrd/euroopan-turnee-2011/. Lähinnä kiinnostaisi, ovatko nuo ajopäivät realistisia? Lähinnä juuri tuolla Ranska, Italia, Slovenia, Kroatia-osastolla? Lisäksi tietty tuolle matkalle osuvista hienoista nähtävyyksistä olisi kiva tietää. Tällä hetkellä olen yksin lähdössä, joten pyörän selässä jaksaa kyllä istua pidemmänkin päivän.

  Paha mennä kommentoimaan kun ei tiedä matkaajan mieltymyksistä ja tottumuksista.
  Mutta muutama kommentti kuitenkin.

  Touko-kesäkuun vaihteessa voi korkealla kulkevat tiet olla vielä kiinni eli tämä saattaa tietää kiertämisiä kun kerran ilmeisesti aiot mennä esim. Bonettelle, joka virallisesti aukeaa vasta kesäkuussa. Treblinka on kaiketi maan tasalla eli siellä ei ole muuta kuin muistomerkki. Lublininissa olevassa Majdanekissä on muutama parakki jäljellä sekä käsittelylaitokset, mutta Auschwitz on noista leireistä se parhaiten säilynyt/säilytetty.
  Melkein reittisi varrella on Carpin kaupunki lähellä Modenaa. Siellä oli kokoomaleiri jonka jäännökset löytyy Fossolista muutama kilometri Carpista eli tuolta.
  http://maps.google.fi/maps?ie=UTF8&hq=&hnear=Lake+Garda&ll=44.828121,10.902799&spn=0.002804,0.006968&t=h&z=18
  Carpin keskustassa on pieni museo johon on kerätty muutamaan huoneeseen leiriläisten tavaroita, piikkilankaa, vanhoja dokumentteja ja muuta aiheeseen liittyvää. Mutta mikään iso museo ei ole kyseessä eli ei kannatane sinne suunnata pelkän museon takia.
  Muutama kuva museon pihalta jossa on muistopaaluja http://motofoto.kuvat.fi/kuvat/finita/meeting/14.FINITA-Meeting+2010%2C+Carpi%2C+Italia/

  Pisan ja Firenzen välillä on Vincin kylä, jossa Leonardo vaikutti, siis se da Vinci. Sieltä löytyy pieni museo jossa on Leonardon keksintöjä esiteltynä. Museosta pari kuvaa http://motofoto.kuvat.fi/kuvat/finita/party/1998+Montemurlo/

  Kiirettä pitää jos meinaat kaikki museot ja linnat koluta läpi ja käydä vielä Superissa, mutta siitä huolimatta en malta olla laittamatta omaa suositustani välille Genova La Spezia sillä vaikka moottoritie onkin nopea niin kannattaa mieluummin jättää pari linnaa kiertämättä kuin olla ajamatta yhtä euroopan hienoimmista ajopätkistä eli Cinque Terren kohdalla kulkeva Strada del Belvedere eli kauniin näköalan tie, joka alkaa Sestri Levantesta ja päättyy La Speziaan, reitti Googlessa noin suurinpiirtein.
  http://maps.google.fi/maps?f=d&source=s_d&saddr=Via+Giambattista+Ponzerone&daddr=44.2208941,9.5063811+to:44.17481,9.6202+to:44.1412016,9.7068408+to:Via+delle+Cinque+Terre%2FSP370&hl=fi&geocode=FbBAowIdJPCPAA%3BFd7BogIdTQ6RAClZEauQeZPUEjGw5Wo7feYFEw%3BFdoNogId6MqSACkP4GsCz-3UEjGhPiw7feYFEw%3BFZGKoQIdWB2UACkFnpxs4u_UEjEh6106feYFEw%3BFZTXoAIdBMCVAA&mra=dvme&mrcr=0&mrsp=3&sz=15&via=1,2,3&sll=44.14018,9.700327&sspn=0.022698,0.055747&ie=UTF8&ll=44.179742,9.652863&spn=0.362921,0.891953&z=11

  Aikaa tuolla reitillä palaa varmasti enemmän kuin motarilla sillä pahimmassa tapauksessa joutuu pelkästään liikennevaloissa odottelemaan yli puolituntia. Heti Sestri Levantesta poistuttaessa ovat euroopan pisimmät liikennevalot sillä ne näyttävät vihreää vain 6 minuuttia tunnissa aina 20 minuutin välein 2 minuuttia kerrallaan. Sitten siellä välillä on vielä pari muuta erikoisen pitkiä valoja.
  Kuvia Cinque Terreltä http://www.valokuvat.org/matkakuvat/thumbnails.php?album=24
  Videoita ( 3kpl) http://www.youtube.com/view_play_list?p=24C36E80D83B60A0

  Myös Apenniinit olisi syytä ylittää jotain pikkutietä pitkin mielummin kuin Firenze – Bologna motaria. Apenniinien toisella puolella voi sitten ajella motaria pitkin Venetsiaan asti sillä se väli on tasaista kuin pohjammaalla. Ja pari videota Apenniineiltä Passo Cerretolta ja SS45 tieltä. http://www.youtube.com/view_play_list?p=DCF0C3C7EFE683D3

  #937
  Nimetön
  Vieras

  Ja vähän lisää:

  Saksalaisten Goottilinja kulki juuri tuolla Firenzen kukkuloilla ja jos lähtee ajamaan Firenzestä Bologniaa kohden moottoritien oikealla puolella kulkevaa pikkutietä, joka ylittää passo Futan niin voi samalla tehdä visiitin 30000 kaatuneen saksalaisen muistomerkille. http://maps.google.fi/maps?ie=UTF8&hq=&hnear=Lake+Garda&ll=44.096362,11.272262&spn=0.005679,0.013937&t=h&z=17
  Historiaa sen paremmin tuntematta voisi olettaa, että Goottilinjalla ei ollut ihmeemmin linnoitteita sillä en ole siellä päin näihin törmännyt eli taisi olla panssarivaunujen muodostama linja. Hautausmaan kylteistäkin voisi tehdä tämän päätelmän sillä siellä on monen panssaridivisioonan muistolaatat.

  Ja jos passo Futalta suuntaa itään kohden Forlia niin siellähän kohtaa ikäänkuin symboolisesti partisaanit ja fasistit sillä fasistien johtaja Mussolini lepää kotikaupungin kryptassaan Predappiossa. Ja vain muutaman kilometrin päässä surmattiin yksi partisaanien kuuluisimmista marttyyreistä eli Corbari ( saman niminen elokuvakin löytyy jossa Giulio Gemma & Tina Aumont esittivät päähenkilöitä.)

  Mussolinia ja partisaaneja yhdistää traagisella tavalla Loreton aukio Milanossa jossa fasistihallinnon surmaamat 15 partisaania saivat marttyyrien aseman italiassa kun heidän ruumiitaan pidettiin siellä esillä varoitukseksi siitä mitä tapahtuu jos fasisteja vastustetaan. Kun Goottilinja murtui ja Mussolini jäi kiinni yrittäessään paeta Sveitsiin niin hänetkin surmattiin Como-järven länsirannalla http://maps.google.fi/maps?ie=UTF8&hq=&hnear=Lake+Garda&ll=45.981252,9.203418&spn=0.000687,0.001742&t=h&z=20 mistä hänen ruumiinsa kuljetettiin Milanoon Loreto-aukiolle vuosi partisaanien jälkeen. Predappioon Mussolini palasi vasta yhden välihautauksen ja ylösnoston jälkeen.

  Nämä ihan ulkomuistista vedettynä.

  #938
  Nimetön
  Vieras

  Ja kun sielläpäin kulkee, niin eri fasistit pitivät hallitusta tai olivat muuten vaan pakotetut sodan vuoksi ( Mussolini mm. ) oleskelemaan Gardalla Salo´n kaupungissa. Vähän ottaa päähän kun en jäänyt tutkailemaan, oliko näistä herroilla ja daameilla enemmänkin jäämistöä paikkaseudulla. Herrat Hitler ja M eivät aluksi voineet sietää toisiaan ja ei noista kavereita tullut koskaan. Sakut varastivat fasistinimen ja kyllä se Hra M rakennutti ensimmäiset varsinaiset moottoritiet. ( suurilta järviltä etelään ). Tämä juttu oli ihan OT, mutta matkailuhan avartaa. Sekin on ihan jännä juttu, etteivät senkummin Saksa kuin Italiakaan valtioina kovin vanhoja ole.

  #939
  Nimetön
  Vieras

  @1asko wrote:

  Ja kun sielläpäin kulkee, niin eri fasistit pitivät hallitusta tai olivat muuten vaan pakotetut sodan vuoksi ( Mussolini mm. ) oleskelemaan Gardalla Salo´n kaupungissa. Vähän ottaa päähän kun en jäänyt tutkailemaan, oliko näistä herroilla ja daameilla enemmänkin jäämistöä paikkaseudulla. Herrat Hitler ja M eivät aluksi voineet sietää toisiaan ja ei noista kavereita tullut koskaan. Sakut varastivat fasistinimen ja kyllä se Hra M rakennutti ensimmäiset varsinaiset moottoritiet. ( suurilta järviltä etelään ). Tämä juttu oli ihan OT, mutta matkailuhan avartaa. Sekin on ihan jännä juttu, etteivät senkummin Saksa kuin Italiakaan valtioina kovin vanhoja ole.

  Tappiolle jääneille ei jää yleensä mahdollisuutta kirjoittaa historiaa, josta esimerkkeinä vois vaikka mainita Irakin jossa Saddamin kukistuttua kaadettiin Saddamin patsaat aikaslailla äkkiä ja toinen esimerkki täältä kotomaasta jossa Suomenlinnassa Käärmetalon portin yläpuolella oli ruottinvallan aikana kolme kruunua. Venäjän otettua vallan täällä naputeltiin noista kolmesta kruunusta yks tai kaks pois.

  Salon tasavalta eli R.S.I. oli sen verran lyhytaikainen sekä vaikutukseltaan merkityksetön fasistien hajottua eri kuppikuntiin ettei se ole pahemmin maamerkkejä jättänyt. Tosin onhan Lega Nord tai Padania vähän niinkuin R.S.I.:n perintöä. Omat marttyyrinsä oli myös piipun toisella puolella eli R.S.I:n Legia Tagliamenton Martiri di Rovetta. http://www.legionetagliamento.com/index1.html Jossa CLN:n eli partisaanien ”kansallisen vapautuksen rintama ” surmasi 43 R.S.I:n sotilasta ehkä vähän vähemmän kunnialisella tavalla. Rovetassa on tapahtumasta muistomerkki.

  Missäs vaiheessa saksalaiset ovat fasismin varastaneet. Eikös saksalaiset olleet Nationalich Sozialismuksia (natsit) loppuun asti ja Mussoliniinit kutsuivat itseään fasisteiksi. Lähinnä kai neuvostoliitto käytti natseista fasisti nimitystä kun tuo kansallisosialismi muistutti nimeltään tuota neuvostoliiton sosialismia niin ei ryssät halunneet kutsua sakuja sosialisteiksi vaan mieluummin fasisteiksi kuten muitakin akselivaltojen joukkoja.

  #940
  Nimetön
  Vieras

  Itse asiassa olet ihan oikeassa, natsit olivat natzeja ja voittajien suuhun sopi koko muulle jengille fasisti-nimitys. Niinhän mekin oltiin Hitleriläis-Ryti-Tannerilaisia, ties mitä,fasisteja kumminkin.

  #941
  Nimetön
  Vieras

  Vaikkei alkuperäisen kysyjän suunnitelmiin tämä taidakkaan kuulua, niin pistetään linkki reittikarttaan josta löytyy italialaiset MP-tehtaat ja jotain museon tynkää.
  http://www.sempreinmoto.it/mototouring-italian-factories-tour/

  Eli reitti on piirretty museolta museolle. Mikään varsinainen mutkatie reitti ei ole sillä siinä ajetaan mm. Via Emilia kokonaan ja Bologniasta Padovaan, jotka ovat aika tasaista ja suoraa. Mutta kun reitti on piirretty tässäkin viestiketjussa mainittujen passojen Futa ja Muraglione niin liitetään joukon jatkoksi.

Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.