Pyörän talvisäilytys Euroopassa

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #741
  Nimetön
  Vieras

  Suunnittelen jättäväni moottoripyöräni talvehtimaan Budapestin nurkille lokakuussa reissun päätteeksi. Budapestista lounaaseen noin viidenkymmenen kilometrin päässä sijaitsee suomalaisen ukkelin pitämä moottoripyöräparkki (Akac-Tanya). Pyörän säilytys kustantaa talvelta 160 € ja säilytys on talon alla lämpimässä ja kuivassa kellarissa.
  Tuossa muutaman päivän mietintöjen ja neuvojen kysymysten jälkeen kasassa olevat plussat ja miinukset;
  +säästyy aikaa ja rahaa (yksi siirtymäajo/ reissu, lentäen toinen sivi sekä lennot Budapestiin halpoja)
  +säilöä se pyörä pitää kotimaassakin (kerrostaloasujana ei ole omaa tilaa)
  +enemmän ajoaikaa (saa pidennettyä kautta niin lopusta kuin alustakin)
  +lennä ja vuokraa vaihtuu lennä ja ota oma
  +Budapest on kohtuu keskeisellä paikalla
  +paikan pitäjä on suomalainen
  +huollot lienee halvempia (valtuutettu bmw-liike Budapestissä)

  -kestääkö akku talven yli
  -varkauden omavastuu 40%
  -lentäminen (Malev teki minulle viime vuonna oharit lopettamalla toimintansa).

  Onko jotain mitä olen jättänyt huomioimatta? Onko kokemuksia tai kuulopuhetta Akac-Tanyan (http://www.akactanya.com) toiminnasta?
  Jouni

  #1135
  Nimetön
  Vieras

  Kyseisestä palveluntarjoajasta ei ole kokemusta.

  Kannattanee selvittää kuinka kauan voi ulkomaisilla kilvillä varustettu ajoneuvo olla Unkarissa ennen kuin se pitää rekisteröidä Unkariin. Tätä nyt tuskin kukaan tulee kyselemään ja tarkastamaan, mutta ettei sitten tule yllätyksenä Unkarin Renderzekin käsky käydä paikallisen rekisteriviranomaisen puheilla. Turkissa tuo aikaraja lienee 6kk, Italiassa se oli aikoinaan 2-3kk ja saksassakin se tais olla noin 6kk silloin joskus reilu 20v sitten.

  Myös vakuutusyhtiöltä kannattaa kysellä mitä mieltä se on pyörän pitkäaikaisesta säilytyksestä ulkomailla.

  Akku kyllä kestää talven yli jos sen irrottaa pyörän virtapiiristä, mutta onko siinä enää keväällä nin paljon virtaa, että sillä saa koneen tulille on sitten jo ihan eri asia. Tosin ei liene mahdoton rasti pyytää palvelun tarjoajaa lataamaan akku pari kertaa talven aikana kunhan ensin varmistaa, että lataaja tietää miten ja millä laturilla MP:n akku ladataan.

  Ja voihan sinne Unkariin lennellä vaikka talvella ite lataamaan sitä akkua jos jotain halpoja äkkilähtöjä löytyy.

  #1136
  Nimetön
  Vieras

  Kiitoksia vinkeistä.

  Autoliiton mukaan ajoneuvoa voi Unkarissa pitää juurikin tuo 6 kk. Paikn pitäjä lupasi tarkistaa asian.

  Vakuutusyhtiön (turva) mukaan kasko on tuolla voimassa. Se nyt pitää vielä tarkistaa, että kannattaako kasko katkaista talven ajaksi ja ottaa tilalle palo, varkaus ja ilkivalta.

  Akun laturi tuosta paikasta löytyy, joten senkään ei pitäisi olla ongelma.

  Useammasta suunnasta olen vinkkejä ja tietoa kysellyt tuohon pyörän säilytykseen Unkarissa liittyen. Kokoan ne tänne ennen reissuun lähtöä, jos niistä on jollekulle muullekkin hyötyä.

  #1137
  Nimetön
  Vieras

  Kyselin paikasta muutamalta mp-foorumilta, autoliitolta, Suomi-Unkari seurasta, lähetystöstä, vakuutusyhtiöstä ja tietenkin firmasta itseltä. Minulle muodostui positiivinen kuva. Firma on toiminut jo useita vuosia. Paikkaa johtaa suomalainen omistaja unkarilaisen vaimonsa kanssa. Tähän asti siellä on käynyt lähinnä karavaanareita Suomesta. Nyt he ovat lisänneet tämän mopon säilytys mahdollisuuden palveluihinsa. Pyörien säilytys paikkana toimii päärakennuksen kellari, joka on siis kuiva ja lämmin tila. Kellarista löytyy hyllyt ja henkarit tavaroiden ja ajovarusteiden säilytystä silmälläpitäen. Samalta kylältä löytyy jonkun tasoinen ”paja” jossa hoituu pyörän huolto ja lähi valtuutettu bmw-huolto on Budapestissä noin viidenkymmenen kilpometrin päässä. Akkulaturi löytyy Akac Tanyalta.

  Pyörän säilytys maksaa 160 € talvelta. Mä vien omani tonne lokakuun alussa reissun päätteeksi ja noudan sen sieltä maalis- huhtikuussa. Eli käytännön kokemuksia paikasta rupeaa löytymään tuossa neljän viikon päästä.

  Ps. reissuun lähtö 14.9. Tiedossa Baijeria, bundesliiga peliä, kaljafestivaalia, Rivieraa ja toivottavast passoja alpeilla. Peukut ylös kuiville säille.

  #1133
  Nimetön
  Vieras

  Pyörä jätetty Unkariin Akac Tanyalle. Paikka vaikutti parin päivän kokemuksella oikein mukavalta. Eipä tuossa mitään erikoista ole. Saman suuntainen setti kuin kotimaassakin. Tällä hetkellä vaikuttaa hyvältä setiltä.
  Pyörän vientiin liittyvä matkastoori löytyy Orgin matkakertomuksia osiosta (7000 km, kolmisen viikkoa sekä kosolti hyviä ja huonoja tapahtumia).

  #1138
  Nimetön
  Vieras

  @Jone76 wrote:

  Pyörä jätetty Unkariin Akac Tanyalle. Paikka vaikutti parin päivän kokemuksella oikein mukavalta. Eipä tuossa mitään erikoista ole. Saman suuntainen setti kuin kotimaassakin. Tällä hetkellä vaikuttaa hyvältä setiltä.
  Pyörän vientiin liittyvä matkastoori löytyy Orgin matkakertomuksia osiosta (7000 km, kolmisen viikkoa sekä kosolti hyviä ja huonoja tapahtumia).

  Tuonne on tullut oltua yhteydessä ajatuksena viedä pyörät sinne keväällä huhtikuun alkupuolella lähemmäs ajoseutuja. Kenties siellä keväällä nähdään. Millä matkasit Budapestin kentälle ja mitä kustansi?

  #1134
  Nimetön
  Vieras

  Moro.
  Mä menin Akac Tanyalta bussilla Budaan. Maksoi noin kaksi euroa. Mä luulen, että Eero vie kentälle, ellei ole jotain ihmeellistä käynnissä, kuten mun poistuessa oli joku televisiokanava tekemässä paikasta juttua.

  Mä lähden hakemaan pyörää ”puolen välin tienoilla”.4.2014. Lomat on (yhtä työkuviota vaille) ok ja toivottavasti lähitulevaisuudessa lentoa varaamaan. Kotiin sitten yhdeksän ajopäivän kera 😀 .

  Odottavan aika on pitkä 👿 .

  #1139
  Nimetön
  Vieras

  Eilen työnnettiin Akac Tanyan kellariin kaksi mopoa lisää ja kolmas menee sinne heinäkuussa. Asialliseksi paikan totesimme, kun Balkanin pölyjä tuolla saunottiin pois. Jonen pyörä ja kamat näyttivät pölykerrosta lukuunottamatta olevan tallessa. Me ostettin emännältä muutama vanha lakana pölysuojaksi.

  #1140
  Nimetön
  Vieras

  Hyvä kuulla. Tasan viikon päästä akku kiinni ja heppojen herättelyyn.

  #1141
  Nimetön
  Vieras

  Toissapäivänä tein normikasin ja nyt aamiaiselaa transysylvaniassa. Ruho on tosin vielä talvitylsä, väsyy.

  #1142
  Nimetön
  Vieras

  Hauskaa ja turvallista matkaa. Pistä rapsaa jossakin välissä.

  #1143
  Nimetön
  Vieras

  Jep, Chisinau Moldova.

  #1144
  Nimetön
  Vieras

  Kävin heittämässä myös yhden kaverin pyörän tuonne tilalle. Kaveri tahtoo mukaan syysreissulle, mutta ei pääse sitä ennen irti töiltään. Akac Tanyalla on rakenteilla uusi halli, jonne on tulossa erilinen tila moottoripyörille. Valmista pitäisi olla elo-syyskuussa. Paikallisen pyöräpajan kanssa on myös viritteillä yhteistyötä, joten remppahommatkin pitäisi tuolla kohta onnistua helposti. Itse hankin huollon koko porukkamme kulkupeleille 15 km päässä olevan Dabasin kaupungin Yamaha-liikkeestä, josta sai erinomaista palvelua.

  #1145
  Nimetön
  Vieras

  @Jone76 wrote:

  Autoliiton mukaan ajoneuvoa voi Unkarissa pitää juurikin tuo 6 kk. Paikn pitäjä lupasi tarkistaa asian.

  Tulipahan mieleen, että tällä aikarajalla ei avoimien rajojen EU:ssa liene juurikaan merkitystä. En usko, että tämmöistä asiaa millään automaattivalvonnalla seurataan, vai onko kenelläkään parempaa tietoa? Toista on esim. Turkissa, jossa ajoneuvon tiedot kirjataan omaan järjestelmään ja passiin merkitään ajoneuvon viimeinen sallittu maassaolopäivä. Meidän porukan kulkupelit ehtinevät tällä kertaa ulos Unkarista tuon 6 kk aikana, mutta näyttää vahvasti siltä, että tuonne Akac Tanyalle ainakin oma mopo menee säilöön taas ensi vuonnakin.

Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.