Italia – Kroatia 2014

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 20)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #760
  Nimetön
  Vieras

  Mo-ro.

  Taasen täältä ihmisiltä kyselen, kun parhaat vinkit on aina täältä tullut.

  Ensi suven matka on jo korvien välissä hautumassa. Alppeja ym. on nyt tahkottu kolmena kesänä ja nyt houkutus ja mielihalu vie ajatukset Kroatiaan. Italiassa on ihan pakko ajella joka suvi mutta siitä ei Kroatiaan ole kuin pikku heitto. Mainoskuvat näyttävät juuri niin hienoilta, ja muutamia reissukertomuksiakin on löytynyt interwebin ihmemaasta.
  Lähtötiedot. Kaksi pyörää ja rouvat takana. Mutkat ja nyppylät ja maisemat kiinnostaa. Baanat ei niinkään. Mp-henkiset majoitukset ja rento meininki samoin. Aikaa ei ole koskaan tarpeeksi vaan kyseessä on muutaman päivän pikaisku max viikon setti kohdemaassa. Ajankohta lieneen ensivuonna loppukesän puolella, ehkä elokuussa.
  Kysymykset siis kuuluvat seuraavasti:
  1. Kannattaako sinne mp:llä lähteä?
  2. Mitä paikkoja kannattaa ottaa ”must” listalle reitin tekoa varten?
  3. Onko jotain mitä nyt ei ainakaan ottaa yo. listalle?
  4. Kokemuksia majoituksista?
  5. Ajamalla takaisin, ja ehkä Ruotsin kautta. Mutta tähän myös saapi ehdotella kokemusten pohjalta mitä vaan. Via Baltica ei juuri kiinnosta, mutta muuten ollaan avoimia ihan kaikille ajatuksille.

  Etukäteen kiittäen.

  – Jussi

  #1281
  Nimetön
  Vieras

  Tähän sen verran, että iso kiitos Karzalle asiantuntevista viesteistä tuonne meikäläisen s-postiin.
  Asiantuntemusta hain ja sitä saatiin.

  Kiitos.

  #1282
  Nimetön
  Vieras

  Tervehdys,

  Samanlaisia reissusuunnitelmia itselläkin eli kesäkuun loppupuolella 2014 pyörä rekalla Italiaan (Vicenza) ja siitä liikenteeseen. Ajatuksena viettää viikon verran jossain Garda ympäristössä, toinen viikko Kroatiassa ja kolmas viikko varattu paluumatkalle Kroatiasta (Slovenian-Itävallan-Tsekin-Puolan) Travemunden kautta kotiin.

  Onko mahdollista saada noita sinulle sähköpostiin tulleita vinkkejä. Olen itse suunnittelemassa ensimmäistä Euroopan reissua ja siksi olisi hyvä saada kokeneen euroopankävijän vihjeitä että osaisi edes ”perusvirheet” välttää. Tarkoitus on tehdä suunnitelmasta/reitistä kohtuullisen väljä ja tehdä päätöksiä mm lopullisesta reitistä vasta paikanpäällä. Kokonaan ajovapaita päiviä tuohon koko reissuun on tarkoitus sisällyttää useampia

  Toistaiseksi ainoa ns pakollinen kohde on paluumatkalla päivä Puolassa (Auschwitz)

  Kovasti olisi kiitollinen jos nuo saamasi vinkit voisit jakaa vaikka minun sähköpostiin.

  #1283
  Nimetön
  Vieras

  Keskitysleiriä PALJON parempi paikka ja nähtävyys on suolakaivokset Wielizkajassa.

  #1284
  Nimetön
  Vieras

  @Motoristi1958 wrote:

  Keskitysleiriä PALJON parempi paikka ja nähtävyys on suolakaivokset Wielizkajassa.

  Joo. On tuo suolakaivos myös huomioitu kun se taitaa olla ihan siinä ”leirin” kupeessa eli se siis myös ohjelmaan kun sillä seudulla pari päivää tullaan viettämään.

  #1285
  Nimetön
  Vieras

  Kannattaa sitten mennnä suolakaivoksille heti ensimmäisten joukossa, niin välttyy jonottamiselta. Sesonkiaikaan on päivällä pitkät jonot – kuulemma.
  Kun itse olimme siellä pari v. sitten olimme paikalla heti aukeamisaikaan, ja päästiin kierrokselle jossa oli vain viisi osanottajaa. Sai siinä hyvän opastuksen kaiken lisäksi.

  #1286
  Nimetön
  Vieras

  @ Yka. Lähettelin meiliisi noita Karzan kertomia vinkkejä.
  Oli ne sen verran hyviä, että kannattaa jakaa.

  @ Karza, saihan näitä vinkkejäsi antaa eteenpäin.. 😯

  – jussi

  #1287
  Nimetön
  Vieras

  @busatour wrote:

  @ Yka. Lähettelin meiliisi noita Karzan kertomia vinkkejä.
  Oli ne sen verran hyviä, että kannattaa jakaa.

  @ Karza, saihan näitä vinkkejäsi antaa eteenpäin.. 😯

  – jussi

  Kiitoksia kovasti sinulle noista vinkeistä ja Karzalle myös. Niistä sai hyvin ideoita matka suunnitteluun jotain osia varmasti otan tuosta mukaan korjattuun suunnitelmaan (mm route 69).

  Toisaalta myös vahvistusta omien ajatusten tueksi. Gardalta oli jo katsellut etukäteen majoitusta Limonen alueelta ensimmäisen viikon ajaksi ja nyt noiden kokemusten perusteella olen jo varmempi että tuo valinta on oikea.

  Kroatian osuus reissusta on vielä aika pahasti auki, mutta tuo Opatia oli ainakin mukana alustavassa suunnitelmassa. Lisäksi oli ajatus käydä Zadarissa, Splitissä ja Makarskassa. Pitää nyt talven aikana yrittää tuota tarkentaa.

  Nuo kokeneen kävijän vinkit on todella arvokkaita aloittelijalle kun tuo reitin suunnittelu pelkän Google Mapsin kanssa on aika teoreettista 😉

  Kaikenkaikkiaan tuo suunnitelma tulee kuitenkin olemaan sellainen runko mitä noudatetaan tarpeen ja tilanteen mukaan. Muutoksia varmasti tulee vielä matkan aikana fiiliksen ja olosuhteiden perusteella. On tuo suunnitelma kuitenkin sellainen runko minkä mukaan voi mennä jos se paikan päällä näyttää hyvältä.

  Aloittelijan riski varmaan on se, että yrittää mahduttaa reissuun liikaa paikkoja ja näkemistä. Sitäkin yritän välttää tuon etukäteen tehdyn suunnitelmarungon avulla. Nyt näyttäisi siltä, että päivittäiset ajomatkat pysyvät maltillisina (250km-400km) ja kokonaan ajamattomia päiviäkin on vielä useita.

  Laitan vaikka jossain vaiheessa tuon oman suunnitelmani tänne näkyville, niin kokeneemmat voivat kommentoida noita reittejä

  YKa

  #1288
  Nimetön
  Vieras

  Tuohon:
  >Ajankohta lienee ensivuonna loppukesän puolella, ehkä elokuussa.

  kommentoisin sen verran, että kannattaa varautua Kroatiassa helteeseen. Me kun oltiin noilla nurkilla, niin hämmästys oli huomattava, kun ajamaan pystyi lähinnä t-paita päällä.

  Helle on se elementti, joka pohjoisen pojilta ja tytöiltä jää ennakoimatta. Juomista ei voi liikaa korostaa, mutta jopa suolatablettienkin kanssa hifisteleviltä voi oikeasti oppia jotain.
  Hellehalvaus vrt. auringonpistos se vaanii varomatonta, mutta ei hätiä mitiä kun siihen varautuu.

  Martti

  #1289
  Nimetön
  Vieras

  Ja kuumuuden lisäksi elokuu on myös se ruuhkaisin kuukausi…

  YKa:n suunnitelma ja asenne vaikuttaa hyvältä. Etukäteen on mietitty tiettyjä paikkoja, mutta ei ole fiksattu liian tiukasti suunnitelmaan, jota olisi ’pakko’ noudattaa. Omassa rankingissa Auschwitz (ja etenkin Birkenau) on ehdoton must ja pysäyttävä paikka, toki suolakaivoskin on hieno paikka. Tässä yksi majoitusvaihtoehto 100 m Auschwitzin portilta:
  http://www.hotelolecki.pl/Home-37.html

  Kroatian kohteista: pari kertaa tullut käytyä Makarskalla ja olemme vaimon kanssa tykänneet kovasti. Meistä ehkä paras paikka Kroatiaa. Yksi tuttavapariskunta kävi viime kesänä (ruuhka-aikaan elokuussa tosin), eivätkä ’ymmärtäneet’ ollenkaan… Kiva pikku kaupunki vuoren ja meren välissä, jossa on hyvä viettää vähän rantalomaa. Ja maisemat ei paljoa voi parantua siitä, mitä Makarskan Rivieran rantatiellä. Ja jos Makarskalle menet, aja ihmeessä ylös Biokovon kansallispuistossa olevalle Sveti Jure –vuorelle. Tie lähtee kaupungin laidalta. Mahtavat maisemat vuorelta merelle (omia kuviakin olisi, mutta ei tähän hätään):

  http://mountain-sv-jure.croatian-adriatic.eu/

  Ja matkalla pohjoiseen olisi sisämaassa Plitvicen järvialue, jossa kannattaa käydä kävelemässä kierros. Plitvicen liepeillä on paljon majoitusta, mutta itse osuttiin sattumalta (free wifi-teksti tienvarren kyltissä ratkaisi 🙂 ) tähän Slunj:issa pari kesää sitten. Talo oli kuin uusi, erittäin siisti ja edullinen sekä tosi ystävällinen pariskunta. Ja kylän kioskilla tuli vielä syötyä elämän suurimmat hampurilaiset hyvän oluen kera!
  http://www.rooms-jana.com/

  Ja täältä Puolaan päin ajaessa voisi poiketa vaikka Unkarissa Balatonilla tai sitten… No kaikkea ei tosiaan voi eikä kannata yrittää samaan matkaan mahduttaa. Kaikkea ei jaksa sulattaa ja etupyörän kääntyessä kotiin päin ajatus saattaa jo vähän karata.

  #1290
  Nimetön
  Vieras

  Kiitos JJ vinkeistä. Jos tuonne Makarskaan asti ehditään, niin tuo Jure on kyllä käytävä katsomassa.

  Minkälainen Kroatiassa noiden pienempien teiden kunto on? Esimerkiksi tuo tie numero 1 mikä menee juuri tuosta Slunjin kautta. Niin tai enhän minä tiedä onko tuo pieni tie vai paikallinen valtatie 1 😀

  #1291
  Nimetön
  Vieras

  En muista Kroatiassa huonoa tietä ajaneenikaan, tosin en väitä kattavasti tuntevani. Mutta kyllä ainakin tuo 1-tie ihan hyvää tietä on. Ajoimme siis reittiä Sinj-Knin-Gracac-Slunj. Ihan tarkkaan ei muista, mutta päiväkirjan mukaan alussa oli asutusta ja hidasta, mutta sitten tuli ylänköä, jossa vuoret tien molemmin puolin ja matalaa puustoa. Avarat näköalat ja liikennettä ainakin oli aika vähän. Vielä on tullut kirjattua, että ”matka joutuu reippaasti, käytiin yli 800 metrissä”.

  Ja tästäpä tulikin hyvä aasinsilta vielä vinkata YKa:lle, että jos vain viitsit, niin pidä reissulta päiväkirjaa. Niistä on vuosien jälkeen mukava palauttaa mieliin monta jo unohtunuttta juttua ja joskus voi tarkistaa jotain hyödyllistäkin. Kuten vaikkapa, että tuo aiemmin mainostamani Slunj:in puolen jalkapallon kokoinen hamppari maksoi pöytään tuotuna n. 2 € (eikä ollut mikään mikrossa tehty…) ja olut reilun euron 😉 . Majoitus oli näköjään 14 €/hlö (6/2012).

  #1292
  Nimetön
  Vieras

  Nykyään tuo reittien valinta on helpottunut kun Google Mapsin street view:n kautta voi jo käydä etukäteen katsomassa ainakin suuntaa-antavaa kuvaa esim tien kunnosta. Ja jos Maps SV ei johonkin yletä ei sinne välttämättä enää touring pyörällä kannata mennä 🙂

  Tuota ”matkapäiväkirjan” pitoa olen itsekin miettinyt. Mitään blogia en aio ryhtyä pitämään, mutta voisi 20 minuuttia joka päivän jälkeen käyttää kirjatakseen jotain asioita muistiin. Esimerkiksi tyyliin reitti, sää, majoitus, ruokailut + tietysti lyhyesti fiilikset ajetusta matkasta ja majoituksista + ruokailuista. Voi sitten ehkä jälkeenpäin antaa omien kokemusten perusteella kommentteja muille samoille seuduille suuntaaville. Mukaan lähtee iPAD, joka ei ole kovin kätevä pitkiin kirjoituksiin eli se on enemmänkin hyödyllinen seuraavan yön majapaikkaa varattaessa. Kuvallista dokumenttia tietysti mukaan otettavan digikameran ja mahdollisesti hankittavan Drift HD Ghost kameran avulla.

  Kustannuksia jos jaksaa seurata, niin voi sitten katsoa miten paljon budjetoitu/toteutunut poikkeavat toisistaan 😯

  #1293
  Nimetön
  Vieras

  Niinpä, kyllä tuo tietotekniikka vaan ’pilaa’ matkamotorismin… Kun tosiaan kattellaan netistä maisematkin jo etukäteen! :mrgreen:
  Toki kukin tavallaan, mutta paljon olisi jäänyt kokematta, jos liian tarkkaan olisi reitit ja aikataulut yms jo etukäteen suunniteltu.

  Myös tuosta budjettiin vertaamisesta olen ehdottomasti eri mieltä. Mennyt mikä mennyt, sitä on ihan turha jälkikäteen surra!
  Purraan sitten talvi vaikka vanikkaa, jos kaikki fyrkat on kesäreissulla palaneet, mutta ei lähdetä tinkimismatkalle. Se on mun filosofiani. 8)

  #1294
  Nimetön
  Vieras

  @Pekka L wrote:

  Myös tuosta budjettiin vertaamisesta olen ehdottomasti eri mieltä. Mennyt mikä mennyt, sitä on ihan turha jälkikäteen surra!
  Purraan sitten talvi vaikka vanikkaa, jos kaikki fyrkat on kesäreissulla palaneet, mutta ei lähdetä tinkimismatkalle. Se on mun filosofiani. 8)

  Ihan tuolla samalla filosofialla olen reissuun lähdössä eli reissu maksaa sen minkä se maksaa. En aio miettiä kuluja vaan tehdä lomalla sitä mikä tuntuu hyvältä. Vedetään vyötä sitten kireämmälle loman jälkeen jos siihen tarve.

  Se mitä tarkoitin tuolla vertaamisella, niin voi reissun jälkeen katsoa oliko se alkuperäinen arvio kuluista, jonka suunnitellessa oli tehnyt, oikeansuuntainen. Matkalle mukaan en noita kustannusajatuksia rasitukseksi ota 😀

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 20)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.