Ajoreittejä Google Mapsilla

Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #764
  Nimetön
  Vieras

  Laitoin tämän myös pari päivää sitten ”lausunnolle” pannarifoorumille. Sata lukukertaa ja 10 tykkää tähän astinen saldo.
  Katsotaan TFMK:n keskustelupalstan harrastajien kannanotot ja sitten tarjotaan Moottorituristiin. Antaa myös odotusarvoa Ari T:n ja Mphessun visiosta : Mutkapätkäkirjaston tuottamisesta.  Ajoreittejä Google Mapsilla

  Moottorituristin edellisissä numeroissa on ollut jutut Kaakonkulman kierros (4/2013) ja Ajelemaan yksin tai kimpassa sekä Kimpassa ajamisen aakkosia (1/2014). Moottoripyörämessuilla oli jaossa TFMK:n esite, jossa keskellä pihvinä on ajoreittiopas: Mozkalla Suomi-neitoa kurvailemaan -ajoreittejä Suomesta! 17 reittiä!

  Minulla oli ilo olla TieVie-osastolla ajoreittejä esittelemässä. Kymmenet motoristit kiittivät tuotetta – ”tällaista olen aina kaivannut” hengessä. Moni kertoi, kuinka vaikeaa on hyödyntää Moottorituristin matkakertomuksia. He olivat yrittäneet löytää tuntikausia mm. kohteina olevia solia Alpeilta kartan ja googlen avulla.

  Olen samaa mieltä. Google Maps on oiva työkalu matkakertomusten apuna. Toinen käyttökohde on matkareitin suunnittelussa. Minulla on muutaman vuoden kokemus reittien teosta ja niiden ohjaamisesta PanFun Club Finlandin foorumilla. Tulokset ovat rohkaisevia ja näytteet on painettuna suurta suosiota saaneessa TFMK:n reittiesitteessä. Olen myös esittänyt, että ne laitetaan nettisivujen MATKALLA osastoon, josta ne sitten ovat imuroitavissa vaikka navigaattoriin.

  Miten teen ajoreitin Google Mapsilla – rautalankamalli

  Tekeminen voi olla yhtä tuskaa, jos yrittää ensikertaa Google Mapsia työstää. Siinä ohjeita selatessa voi tehdä sinänsä lopulta simppelistä puuhasta liian vaikeaa, jos esimerkiksi alkaa rekisteröitymään ja luomaan omat kartat juttuja. Tarvittiin muutama tiima ICT-asiantuntijoiltanikin etsimään ja opastamaan oikopolkua onneen. On edettävä riittävän rauhallisesti – tämä ohjelma ei kovin nopeasti ”kaasua” tottele.

  1. Klikkaa oman alueesi Google Maps linkkiä. https://maps.google.fi/

  Kuva 1 Aloituskartta

  2. Ruudulla näkyy Suomen kartta isona. Kuvan vasemmassa laidassa näet mittakaavapylvään, jonka päässä ”guukkeliukko” seisoo. Siinä yläpuolella on monitoiminuoliympyrä. Sillä voidaan panoroida karttaa eri suuntiin, siis siirtää. Helpompi tapaa on tarttua hiiren vasemmalla näppäimellä kartasta ja vetää haluttuun suuntaan. Kun sitten saat lähtöpisteen keskelle ruutua, voit zoomata lähemmäksi samalla hiiren vasemmalla näppäimellä. Karttaa on kätevä zoomata myös hiiren rullalla ja kartta tarkentuu siihen kohtaan, jossa hiiren osoitin on. Muuta aina kartan kokoa siten, että näet haluamasi alueen reittipohjan selkeästi. Harjoittele samalla myös kartalla ”ajelua”= suunnistusta ja kartan liikuttelua. Keinoina ovat mm. nuolinäppäimet tai kaksoisklikkaukset kartan päällä. Niin ja rauhallisesti!

  3. Mene hiiren kursorilla sen kohdan päälle, joka on reitin aloituspaikka.
  4. Klikkaa hiiren oikealla napilla, jolloin avautuu valikko eri toiminnoille.
  5. Valitse nyt hiiren vasemmalla napilla ensimmäinen vaihtoehto: ”Ajo-ohjeet täältä”
  6. Kartalle ilmestyy Nasta jossa on A-kirjain. Tämä on reittisi ensimmäinen kiintopiste.
  7. Mene nyt seuraavaan kohteeseen/reittipisteeseen ja klikkaa taas hiiren oikeaa nappia, mutta valitse nyt valikon toinen vaihtoehto eli: ”Ajo-ohjeet tänne”.
  8. Karttaohjelma muodostaa siitä nastan, jossa on B-kirjain ja samalla piirtää reitin tietä pitkin. Ruudun vasempaan reunaan tulee lisäksi tarkka ajo-opastus etäisyyksineen.

  Kuva 2 Lisää määränpää
  9. Toista kaikki haluamasi kiintopisteet samalla tavoin, mutta valitsemalla nyt aina valikosta ”Lisää määränpää”. ”Lisää määränpää” toiminnon voi tehdä myös kirjoittamalla tarkan osoitteen ruudun vasemmassa reunassa olevan hyperlinkin ”Lisää määränpää” avautuvaan kenttään, kuvassa piste B. Näin saadaan tarkalleen piste esim. sovittuun kohtauspaikkaan. Kun haluat muuttaa karttaohjelman ehdottamaa reittiä (esim. valitsemaan mukavan mozkatien isomman sijaan) voit ”raahata” tietä menemällä sen päälle ja vetämällä tietä haluamaasi suuntaan. Reittiin jää valkoinen pallukka merkkinä vetämisestä.
  Kokemukseni mukaan alkaa ohjelman toiminta tökkiä aakkosten loppupäässä, jolloin se ei enää anna seuraavaa aakkosta. Tällöin on vain tehtävä uusi reitti A:sta ja jatkettava siitä mihin jäi. Jos tulee ongelma –lisää määränpään piirtämisessä voi kokeilla ruudun vasemmassa ylälaidassa olevaa nuolta < - palaa edelliseen toimintoon ja yrittää uudestaan. 10. Kun reitti on valmis, voit tarkistaa ja hienosäätää nastan paikkaa tarttumalla hiiren vasemmalla napilla – muuta reittiä vetämällä toiminto. Guuggeliukko on hauska veijari. Voit tarttua ukkoon ja siirtää häntä viheriöllään haluamallesi paikalle ja katselet 360 asteen Street view-näkymiä. Kaverin pää pyörii sujuvasti eikä niskat katkea. Voit hyppyyttää häntä vaikka nuolinäppäimillä. Jos et ole ajokunnossa voit vaikka ”ajaa” koko maisemareitin. 11. Voit tulostaa reitin tekstinä ja karttana.
  Zoomaa reitti näkökenttään siten, että koko reitti on nähtävissä. Jos haluat paperitulostuksena listan reitin tieosuuksista ja kartan paina tulostimen kuvaa ja ruksaa lisää suuri kartta ja paina sinistä TULOSTA-nappia.

  12. Linkin teko
  Linkkinappula löytyy vasemmalta tulostimen vierestä.

  Kuva 3 Linkin kopiointi
  Kun painat linkin kuvaa, saat näkyviin linkin osoitteen sinisenä. Osoitteen satojen merkkien jono on syytä lyhentää. Napsauttamalla URL toimintoa se yleensä onnistuu ja lyhenee muutamaan merkkiin. Kovin pitkät reitit eivät kuitenkaan kokemukseni mukaan lyhene, vaan silloin voi käyttää esimerkiksi ilmaista lyhennysohjelmaa http://20.fi/. Siis kopioit tuon merkkihirviön hiiren oikealla näppäimellä ja lyhennät sen lyhennysohjelmassa. On todettu, että reitin lyhennetty linkki ei aina toimi mobiililaitteissa (iPadilla testattu).

  13. Lopuksi liitetään reitin linkki reitin tekstin nuotteihin tai matkakertomuksen tekstiin. http://goo.gl/maps/xHGzd´
  Leikkaustyökalulla on helppo kaapata reitistä JPEG-kuva, joka tukee tekstiä parhaiten. Nämä siis tehdään sekä painetussa tekstissä että netissä. Hyvä ja havainnollinen reitti on nyt kaikkien käytettävissä.

  Kuva 4 Esimerkki linkin reitistä kuvana. Aleksis Kiven ja Seitsemän Veljeksen jalanjäljillä; Motoristien kulttuurikierros. Haaste/hyväntekeväisyysajo 19.7.2014 (Toim.huom! Neljättä kuvaa tämä keskustelupalstan softa ei hyväksy. Ei haittaa, koska näet sen yllä olevasta linkistä 😀 )

  Ajelemaan

  Motoristit haluavat ajella. Ajonautinto on kokemista ajassa ja tilassa. Nämä edellyttävät riittävää ajotaitoa.
  Jokainen kunnon motoristi on myös nöyrä ajaja ja pitää ajotaitonsa kunnossa. Ajelet sitten yksin tai kimpassa on aina huomioitava myös kaverit liikenteessä. TFMK on matkamoottoripyöräilyn eturivissä ja jäsenen on hyvä ajokulttuuria kehittää.
  Tässä ovat yksinkertaiset askelmerkkini reitin teosta. Toivon näistä olevan apua!
  Rohkeasti vaan ensin Google Mapsilla ”ajoharjoitteluun” ja reittejä suunnittelemaan sekä sitten lehteen kirjoittamaan. Jatkossa voidaan katsoa miten reitti navigaattoriin laitetaan.
  Lehden päätoimittaja ja allekirjoittanut auttavat tarvittaessa. Kaveria ei jätetä ja jäsenkunta kiittää.

  Mphessu
  simola.heikki(at)kolumbus.fi

  #1316
  Nimetön
  Vieras

  No niin, tyhmyys paljastuu nyt kaikille – osalla se onkin hyvin tiedossa. On ihan oikeasti noloa tämä vanhuksen tietsaritaito. Eli: on reitit mapsilla, on Tyre ja on Tomppa Rider 5. Miten hemmetissä mä saan sirrettyä baanat ensin mapseilta Tyrelle ja sitten naviin – tuon viimeisen muuten taidan osata ? Tä !!!!

  #1317
  Nimetön
  Vieras

  Kerhomme on täynnään erittäin kovan tason nörttejä, tuossahan olisi hyvä aihe koulutukseen jossa osaamattomille opetettaisiin kurssilla tuo Askon mainitsema prosessi ym. tarpeellista …aiheeseen liittyvää. Uskon että kurssi varattaisiin hetkessä täyteen. 😀

  #1318
  Nimetön
  Vieras

  Hyvää päivää kirvesvartta :mrgreen:

  Hienoo, että löytyy aiheesta kiinnostusta. Tämä täydennyskoulutus esimerkiksi kerhotapaamisessa olisi varmaan hyödyksi monelle.

  Mutta ”lukkarina” pyytäisin ensin syventymään nyt kommentoitavaksi laitettuun luonnokseeni.
  Siis puuhun on yleensä parasta nousta tyvestä aloittaen ja tässä tapauksessa ensin osata google mapsin reitin teko ja sitten hyödyntää sitä reittien suunnittelussa ja matkakertomuksissa.

  Ei ainakaan vielä ole silmiini osunut yhtään kerholaisen matkakertomusta sinänsä hienoista matkoista, joissa asiaa olisi reittikuvalla havainnollistettu.

  Asko sanoit, että osaat reitit kyllä tehdä. Voisit siis hyvin muokata tuota viestiäsi ja liittää siihen reitinpätkästä linkin ja siitä kuvan liitteenä -niin nähdään ja voidaan käyttää sitten tulevaa Tyre- viestiketjua varten…

  Kuten jutussani annoin ymmärtää reitin vienti naviin esimerkiksi Tyre-ohjelmalla on seuraava vaihe. Tästäkin sitten voivat asiantuntijat oman viestiketjun aloittaa ja sitten vaikka Moottorituristiinkin kirjoittaa.
  Nyt siis rakentavia kommentteja pyydetystä aiheesta pls

  ”vanhempi lukkari” 🙂
  Mphessu

  #1319
  Nimetön
  Vieras

  Mun reissutarinoista on turha etsiä jatkossakaan valmista kartastoa omalle matkalle ja valmista ohjelmaa kaikkineen. Mun tapa kirjoittaa on lähinnä yrittää tuoda sitä fiilistä esille joka ajamiseen maailman hienoimmilla prätkäreiteillä syntyy ja imasee mukaansa, sekä kokemusperäisesti todettuja hyviä majoituspaikkoja motoristeille. Mukana olleet tietää sitten loput asiat matkasta. Netti ja lehdet ym. on jo täynnä matkajuttuja joissa joka toinen kirjoittaja on maailman paras tai ainakin lähellä sitä matkaopas, ja halutaan esitellä ne omat suosikkipaikat hyvinkin pilkun tarkkuudella. Eipä siinäkään mitään pahaa, jokainen tyylillään. Mun matkajutuissa löytyy tiedot majapaikoista, hienoimmista teistä ja ajoreiteistä. Mun mielestä tähän touhuun kuuluu edelleen se jo vanhanaikainen ”etsi, eksy ja löydä vahingossa”-tyylinen touhuilu jos niin sattuu käymään. Ei sitä pidä pelätä jos jokainen edessä oleva mutka tai suora tai hotelli ei ole navissa valmiina ja näkyvillä. Mutta nolompaa on ajaa nuolen perässä päin helvettiä jos tiestö on hyvin kyltitetty kuten se tuppaa olemaan useimmissa Euroopan maissa, varsinkin keskisessä Euroopassa.

  Mutta aiheesta, tuo reittien suunnittelu eri ohjelmilla eri naveihin, se on monelle aika hepreaa, kyllä näissä porukoissa olisi koulutukselle aihetta ja imua. Kuka viitsii ja haluaa ottaa asian hoitaakseen? Kalkkilan Timppa olisi sopiva hemmo tähän….vai oletko? 😉

  #1320
  Nimetön
  Vieras

  Menee vähän ohi otsikon aiheen, mutta kysyttiin yllä reittien siirrosta Tomppaan.

  Itse käytän viamichelin.com:ia reittien tekoon, sen sivuilla kartoista löytyy tuo paperikartoista tuttu hieno ominaisuus: kauniit tieosuudet ovat merkitty vihreällä.
  On helppo valita itselle ennestään tuntemattomia reittipätkiä, kun kartasta näkee niiden olevan maisemallisesti hienoja.
  Ja sitten se Tomppaan siirto, viamichelin.comista valitsee oikeasta yläkulmasta Share ja sitten GPS export ja sitten valitsee oman laitteen merkin. Löytyy Tompat, Garminit, Navigonit jne.

  Google mapsin sijasta voisi muuten käyttää here.com:ia, tulee nekin karttapalvelun keräämät rahat sitten joskus Suomeen…

  #1321
  Nimetön
  Vieras

  Kuulosti pirun iisiltä…. 😀 😀 😀

  #1322
  Nimetön
  Vieras

  Tuo eksy ja löydä vahingossa on niin tuttua. Kun tämä seniliteetti kuitenkin vain etenee, eipä oikeastaan kiinnosta muu, kuin tieto siitä, mitä nappulaa kulloinkin pitää painaa 👿

  #1323
  Nimetön
  Vieras

  Kopsaan tähän PanFun Club Finlandin foorumin sivulta Awesin Kroatian retken suunnitelmaa. Hän onnistui samoilla ohjeilla mukavasti. On mukavaa katsoa googlemapsilla tehtyä reittiä ja sitä on helppo zoomaillakin.’
  Uskottava on vanhaa kansanviisautta: YKSI KUVA KERTOO ENEMMÄN KUIN TUHAT SANAA, kuvan saa linkistä.
  Liitin myös leikkaustyökalulla otetun JPG kuvan, joka sekin mukavasti havainnollistaa heti.
  Mphessu


  Awes: Kroatian reissulle taas

  Taas kevät lähestyy hyvää vauhtia ja on ollut pakko laittaa päässä pyörineet suunnitelmat paperille.
  Mphessun hyvien ohjeiden innoittamana laitoin sitten tuon suunnitelman googlemapsiin.

  Tällä kertaa olen lähdössä reissuun ilman Siipan apua :'( (Ei, emme ole riidoissa. Olemme saamassa toisen lapsenlapsen ja vaimo ei siksi halua lähteä) ja siksi päätin tutustua vähän itsellenikin oudonpiin maisemiin.

  Ajoreittini on pääpiirteittäin seuraava:
  Tukholma
  Soltau (Saksa)
  Golling (Itävalta)
  Banja Luka (Bosnia Herzegovina)
  Sarajevon kautta
  Mostar (Bosnia Herzegovina)
  Hvar (Saari Kroatiassa)
  Kastav (Kroatia, tuttuja moikkaamassa ja viemässä salmiakkia )
  Loppumatka onkin sitten säätilasta kiinni. Garmisch Partenkirchen saattaa olla yksi kohde. Ehkä myös piipahdus Moselin rantaa ajelemassa. Edellisestä kerrasta siellä onkin kulunut jo kymmenkunta vuotta.
  Tänä vuonna päätin hylätä Finnlines kuljetusvälineenä ja ajelen taas Ruotsin läpi nauttien VikingLinen lauttakyydistä.

  Muutamiin pääkohteisiin olen varannut majoituksen etukäteen. Valintakriteereinä keskustan läheltä, hinta ja hyvät yksityiset pysäköintimahdollisuudet.

  Aikaa olen varannut reilut kaksi viikkoa tuon reissun ajamiseen. Väliin mahtuupi vielä muutama oleskelupäivä niin Mostarissa kuin Hvarin saarellakin.

  Ja tuossa linkki: http://goo.gl/maps/YG0J6

  Hyvää kevättä ja antoisia reissuja kaikille! Mielenkiintoista toimiiko tuo hyperlinkki – TOIMII

  Kiitokset Mphessulle hyvistä ohjeista

  Hyvää tulevaa ajokautta kaikille!!

  #1324
  Nimetön
  Vieras

  👿
  Nyt piru nokkii. Olin lähettämässä Päitsin kierroksen palveluntarjoajille meiliä, jossa Päitsin reittilinki olisi mukana. Tuli ongelmia.

  Vanha tekemäni reittilinkki kyllä avautuu, mutta nastafilosofia ei. Google Mapsin teosta antamani ohjeet ovat nyt ehkä historiaa.

  Yritin kovasti rakentaa uudella Google Mapsilla ao linkin. Ei olekaan yksinkertaista.
  Ainoa järkevä konsti oli hakea ensin kohteen osoitetieto ja lisätä se sitten seuraavaksi. En ensin löytänyt edes sitä mistä sitten linkki kopioitaisiin, mutta se onnistuukin suoraan tuosta osoitekentästä.
  Kuvan nappasin tuosta vaiheesta. Ei enää nastoja. Siitäkin aloituspaikan Majakan osoite ei jäänyt lihavoituna näkyviin.

  Taitaa olla niin, että tämän hieromiseen eivät taida seniorin vaatimattomat ICT kyvyt riittää tai ainakaan hermot kestää.
  Yritin jopa kirjautua googleen ja arvatkaapa mitä – sieltä herjattiin,että antamanne salanan sähköpostiosoite on jo käytössä. PER..LE juuri niin kuin oheissa vitsissä.
  HELP!

  Ohessa asiasta kuvia Guuggeliukko on nyt Pegman! kohta kai Pu.in!

  Mphessu

  #1325
  Nimetön
  Vieras

  No löysihän se sokea kanakin lopulta jyvän. Elämä jatkuu.

  LISÄSIN WORD -LIITTEEKSI RAUTALANKAMALLIN; MITEN TEEN AJOREITIN GOOGLE MAPSILLA.SIINÄ ON ASIA PÄHKINÄNKUORESSA.
  – ja olen siitä myös googlelle kopiot laittanut.

  TOINEN TAPA PYSYÄ VANHASSA: Uuden mapsin ollessa auki ruudun oikeassa alareunassa on kysymysmerkki,
  paina siitä aukeaa välilehti. Lehdessä alimmaisena on teksti palaa
  perinteiseen Google mapsiin klikkaa tästä. Aukeaa uusi ikkuna, jossa eri
  vaihtoehtorukseja ja alimmaisena lukee palaa vanhaan google mapsiin, klikkaa
  siitä. Nyt sun pitäisi olla vanhassa mapsissa. Yläreunassa keltainen palkki
  jossa kysytään haluatko palata vanhaan mapsiin kun maps käynnistetään
  seuraavan kerran. Paina KYLLÄ.

  Mutta vaikka olet tehnyt reitin vanhalla nastoineen ja siitä linkin- aukeaa se muille uudessa muodossa, jossa ei aakkoset näy . On siis otettáva reitistä myös JPEG kuva leikkausohjelmalla, jotta jutun aakkosten sanoma aukeaa.

  #1326
  Nimetön
  Vieras

  google kartat ovat todella käyttäjäystävällisiä ja kuka tahansa voi käyttää niitä ja se on nykyisin ilmainen..

  http://www.netti-casino.co/spinpalace.php
  [/url:nzh9pklk]

  #2592
  Pelzi
  Osallistuja

  Onnistuuko ajoreitin teko Google Mapsilla talvella alppisolien kautta, jotka ovat ko. hetkellä suljettu?

  #2593

  Onnistuuko ajoreitin teko Google Mapsilla talvella alppisolien kautta, jotka ovat ko. hetkellä suljettu?

  Pitäs onnistua kun vaihdat/laitat lähtöajan heinäkuun loppulle.

  tänään minä, huomenna minä, entäs ylihuomenna no minä.

  Kokoontumisjot.eu

Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.